CAE, ALI CAD PROGRAMSKA OPREMA?

TO JE ZDAJ VPRAŠANJE.

CAE, ALI CAD PROGRAMSKA OPREMA?
10. 8. 2017 Andrej

moldex_linkedin

Odgovor je sila preprost: oboje!

Če smo še do pred nedavnim uporabljali le CAD programsko opremo
to danes preprosto več ne zadostuje.

Zahteve trga so zadnja leta močno narasle in je tako pred produkcijo, digitalne modele potrebno še primerno analizirati, ter odpraviti morebitne napake še preden se te dejansko pojavijo. Pri tem so t.i. CAE programske rešitve nepogrešljive.

RAZLIKE MED CAD IN CAE REŠITVAMI

V bistvu je osnovna razlika pojasnjena že v samih nazivih. Pri CAD (Computer Aided Design) programski opremi gre za računalniško podprto dizajniranje, medtem ko gre pri CAE (Computer Aided Engineering) programski opremi za računalniško podprt inženiring.

Z eno programsko rešitvijo torej produkt dizajniramo, z drugo pa simuliramo, oziroma analiziramo.

Seveda so razlike še veliko otipljivejše.

Čeravno se zdi, da so modeli ki jih uporabljamo v okoljih CAD in CAE enaki, to še zdaleč ne drži. V bistvu so si zelo različni:

2

Pri omenjenih aplikacijah namreč obstajajo različni načini formiranja 3D geometrije. V okolju CAD slednje večinoma formirajo sestavi parametričnih teles s pripadajočo zgodovino, medtem ko so 3D geometrije v CAE okolju predstavljene v obliki t. i. mesh-ov (mreža večkotnikov). Slednji se v fazi pred-procesiranja tvorijo na podlagi uvožene 3D CAD geometrije.

Tako kot risanje, se tudi analiziranje lahko izvaja povsem analogno, a je slednje v današnjem času prezamudno in podvrženo številnim možnim napakam, ki vse večinoma izhajajo iz človeške narave.

Prednosti uporabe CAE programske opreme:

  • Časovno občutno krajši in cenovno ugodnejši razvoj produktov (ni potrebe po številnih prototipih in testiranjih),
  • Število napak v dizajnu je zreducirano na minimum,
  • Ni potrebe po deficitarnem kadru z dolgoletnimi in neprecenljivimi izkušnjami,
  • Omogočen vpogled v vpliv določenih parametrov na končni produkt,
  • In še …

CAE REŠITEV MOLDEX3D

3

… je večkrat nagrajena CAE programska rešitev, namenjena analizam in simulacijam postopkov brizganja plastike, ki v Sloveniji zadnja leta močno pridobiva na popularnosti.

Zakaj?

Najverjetneje zato, ker v primerjavi s konkurenco nudi naprednejše algoritme (natančnejši rezultati), patentirane mesh-e (BLM – neprimerljivo hitrejša obdelava podatkov), številnejše funkcije (več razpoložljivih analiz in simulacij), ugodnejšo cenovno in plačilno politiko (brezobrestno kreditiranje na več let – brez preverjanja bonitete podjetja), ter prijaznejše licenciranje (permanentne licence).

Predstavitveni video aktualne različice R15:

CAE rešitev MOLDEX3D prihaja v štirih osnovnih izvedbah, h katerim je mogoče pripojiti še določene programske dodatke (Add-on):

4

Veliko osnovnih problemov in napak pri brizganih izdelkih izhaja iz slabo izvedenega konstruiranja. Nedvomno povzroča kasnejša odprava teh napak številne dodatne stroške, podaljšuje časovne roke, ter posledično niža dobiček.

Da bi do tega ne prihajalo, se je priporočljivo poslužiti katerega izmed modulov / izvedb CAE rešitve MOLDEX3D.

5

Primerno je poskrbljeno tudi za integracijo CAE rešitve v obstoječa CAD okolja (v ta namen obstaja dodatek EDESIGN SYNC). Podprta CAD okolja:

  • PTC Creo,
  • NX, ter
  • SolidWorks

Seveda to ne pomeni, da omenjene CAE programske opreme ni mogoče uporabljati v kombinaciji s katero izmed preostalih 3D CAD rešitev. Obstaja posebna rešitev za uvoz in popravilo 3D geometrije, MOLDEX3D CADdoctor.

Predstavitveni video:

Sledi primerjava med različnimi izvedbami (moduli):

6

7

USPOSABLJANJA ZA DELO S CAE PROGRAMSKO OPREMO MOLDEX3D

Osnovno usposabljanje izvaja sam razvijalec CAE programske opreme in sicer pošlje v ta namen strokovnjaka neposredno na naslov naročnika. Strošek usposabljanja je že zajet v nabavni ceni programske opreme.

Po izvedenem usposabljanju nudimo dodatna usposabljanja pri ZwCAD SLOVENIA, tako da uporabnik ni nikoli prepuščen sam sebi.

Sicer nas pa zelo veseli, da se je za CAE programsko opremo MOLDEX3D odločila tudi fakulteta za tehnologijo polimerov, kjer omenjeno tematiko uspešno razlagajo s pomočjo dvajsetih licenc omenjene CAE programske opreme, MOLDEX3D.

8

Potrebujete več informacij? Želite predstavitev omenjene CAE programske opreme pri Vas na podjetju (na konkretnem primeru)?

Pokličite na telefonsko številko (02) 471 12 40 še danes. Rade volje smo Vam na razpolago.

Še naprej Vam želimo prijetno, uspešno, ter mirno poletje.

0 Comments

Leave a reply