ODŠTEVANJE SE JE PRIČELO! NADALJEVANJE

(NADALJEVANJE)

ODŠTEVANJE SE JE PRIČELO! NADALJEVANJE
31. 7. 2017 Andrej

(NADALJEVANJE)

Kot obljubljeno, nadaljujemo z opisom prihajajoče verzije CAD programske opreme ZwCAD™ 2018. Če ste predhodno objavo spregledali, jo lahko prikličete s klikom povezave: predhodna objava

Pri programski opremi ZwCAD 2018 gre za novo generacijo priljubljenega CAD programskega paketa, ki na trgu predstavlja najboljšo alternativo rešitvi AutoCAD®, s katero je 100% kompatibilen in v primerjavi s katero nudi tudi povsem primerljivo uporabniško izkušnjo.

Pri tem ohranja priljubljen način licenciranja (licence preidejo v uporabnikovo trajno last in so permanentne).

V prejšnji objavi smo opisali prve vtise, ki so zares izjemni in kažejo na to, da bomo v prihajajoči različici uporabniki prejeli veliko funkcij, ki smo jih v predhodnih verzijah močno pogrešali. Tukaj seveda ne gre le za kozmetične popravke, čeravno je tudi na izgledu bilo opravljenega veliko dela.

Če smo pred tednom testirali ALPHA različico omenjene programske rešitve, smo sedaj imeli priložnost naložiti že BETA verzijo, ki pa (tako kot ALPHA) za javnost še vedno ni na voljo.

Kot obljubljeno, bomo tokrat spregovorili o sami funkcionalnosti.

ZwCAD™ 2018 BETA – FUNKCIONALNOST

Kje bolje začeti, kot pri ogledu vmesnika za nastavljanje oziroma prilagajanje delovnega okolja željam in potrebam uporabnika? Torej si oglejmo kako izgleda nov vmesnik CUI (Custom User Inteface).

Slabost predhodnih vmesnikov je bila predvsem omejena funkcionalnost. Sedaj je to seveda le še spomin iz preteklosti:

Primerjava med verzijama 2017 in 2018:

 

 

 

 

 

 

 

CUI v verziji 2017                                                    CUI v verziji 2018

Omogočeno je nastavljanje kompletnega okolja, kamor štejemo oba uporabniška vmesnika (klasičen in tračen).

Odslej bo ponovno mogoče prilagajati bližnjice na tipkovnici, ukazne vrstice, trakove, menije ipd … , na nadvse enostaven način. Kot vse kaže, pa so ukaz CUSTOMIZE z različico 2018 »upokojili«, saj se celotno nastavljanje sedaj izvaja preko ukaza CUI.

Pomembna novost je tudi opcija nastavljanja barv adaptivni mreži (GRID) v prostoru modela. V verziji 2017 zna togost na tem področju povzročati prenekatero težavo, zaradi katerih je uporaba same mreže lahko dokaj neprijetna.

Dokaj uporaben je tudi integriran kalkulator, katerega prav tako najdemo v prihajajoči verziji 2018. Ob matematičnih funkcijah nudi še kopico geometrijskih funkcij, številne pretvorbe, variable, in še … 

Trivialnega pomena (ali pa tudi ne) je možnost hitrega spreminjanja usmerjenosti kotirnih puščic. To je sedaj ponovno mogoče, česar se bodo uporabniki zagotovo razveselili:

Prekinjanje kotirnih črt ob sečišču le teh z geometrijo, veliko pripomore k preglednosti dokumenta. Slednje je v verziji 2018 omogočeno z uporabo ukaza DIMBREAK:

Tudi 3D področje je pridobilo na funkcionalnosti, saj je modele sedaj mogoče projicirati v 2D poglede preprosto z vnosom ukaza SOLPROF. Pri tem se skrite črte samodejno prenesejo na ločeno plast (LAYER), z ustrezno nastavitvijo tipa črtovja.

Izdelava 2D projekcij iz 3D modelov je hitro in enostavno opravilo:

Seveda je novih funkcij in izboljšav v prihajajoči verziji naravnost ogromno, tako da bomo o njih še pisali. Zanimivo je tudi to, da bomo (kot zdaj vse kaže) vendarle tudi v okolju ZwCAD™ prejeli funkcijo dynamic input, čeravno so se tega razvijalci vztrajno otepali vsa ta leta:

Odpravljenih je bilo preko 271 hroščev, s čimer postaja aplikacija še stabilnejša in zanesljivejša. 62 hroščev je bilo odpravljenih na področju API-jev:

API-ji (integrirana razvojna okolja), so v novi različici 2018 ponovno močno napredovali, s čimer postaja okolje ZwCAD™ še privlačnejše za pisce programskih dodatkov. ZwCAD™ 2018 podpira sledeča razvojna okolja:

Število razpoložljivih programskih dodatkov iz verzije v verzijo le še eksponentno raste. Sočasno z izidom nove pričakujemo izid rešitve, katera je do sedaj tekla le na AutoCAD® platformi, po novem pa bo osnovna platforma za omenjeno aplikacija prav ZwCAD™. Rešitev sliši na ime Auto_C.A.

Auto_C.A., POPOLNA REŠITEV S PODROČJA ARMIRANEGA BETONA, ZA OKOLJE ZWCAD™ 2018

Z velikim veseljem smemo najaviti izid nove programske rešitve, ki bo za platformo ZwCAD™ izšla sočasno z objavo uradnega izida verzije ZwCAD™ 2018.

Namenjena bo področju armiranega betona in bo (po besedah razvijalcev) mnogo zanimivejša in cenovno dostopnejša od (na našem trgu uveljavljenega) ARMCAD-a.

Prednost omenjene aplikacije pred ostalimi (sorodnimi) je predvsem v lahkotnosti uporabe, saj vsak narisan element v trenutku postane »pameten« in interaktiven, pri čemer se spremembe na enem elementu v hipu odražajo na celoten dokument.

Več o aplikaciji zveste na spletnih straneh razvijalca: povezava

Primer (PDF dokument): PDF primer dokumenta

Aplikacija bo slovenskemu trgu na voljo predvidoma še to poletje.

AKCIJA

Trenutno je še vedno mogoče naročiti aktualno različico CAD programske opreme ZwCAD™, z opcijo brezplačnega prehoda na verzijo 2018. Akcija se počasi izteka, saj se ukinja z uradno objavo izida verzije 2018.

Ker je bilo v različico ZwCAD™ 2018 vloženega ogromno časa in inovacij, se bo z izidom te verzije žal korigirala tudi sama cena omenjene CAD rešitve.

Vsem ki se tako ali drugače odločate za nakup licenc najboljše AutoCAD® alternative priporočamo, da koristite zgoraj omenjeno akcijo, ter si še pravočasno zagotovite prihajajočo verzijo po aktualnih (nižjih) cenah.

Za podrobnosti in svetovanje smo Vam vedno rade volje na razpolago.

Ponovno: če boste med tem časom odpotovali na več kot zaslužen oddih, Vam želimo kar se da prijeten dopust.

EKIPA ZwCAD SLOVENIA