V LETU 2022 DELAJTE PAMETNEJE, HITREJE…

Z LAYOUT IN SKETCHUP PRO IN TO S KAR 25% POPUSTOM!

V LETU 2022 DELAJTE PAMETNEJE, HITREJE…
3. 2. 2022 ZWCAD Slovenija

 

Leto 2022 se je pričelo naravnost odlično. Delno gre zaslugo za to pripisati povsem novima posodobitvama v programih SKETCHUP Pro in LAYOUT. Izdaja SKETCHUP 2022 namreč vključuje nova in izboljšana orodja za modeliranje, dodatno funkcijo iskanja, izboljšave v prostoru LAYOUT, ter še veliko več. Te posodobitve močno vplivajo na samo uporabniško izkušnjo, saj občutno pospešujejo in poenostavljajo sicer že ustaljene delovne prakse.

Preden se resneje lotimo pregleda pomembnejših novosti, naj predstavimo najnovejšo »skalirno figuro«. Gre za grafično upodobitev osebe v programskem okolju SKETCHUP. V prejšnjih različicah smo namreč na tem mestu bili vajeni gledati mično gospodično 😉.

 

SKETCHUP PRO (DESKTOP)

 

 

Zgoraj: iskalnik, ki je bil prvič predstavljen v SketchUp for Web, je sedaj najti v standardnem naboru ukazov za SketchUp Pro. Omogoča hitro iskanje in aktiviranje izvornih ukazov in nameščenih nadgradenj. Namesto da bi porabili dragoceni čas za iskanje orodij v programu SketchUp, lahko odslej le vnesemo ime ali poizvedbo, povezano s trenutnim delom, kot so na primer »elevation«, »boolean« ali »chamfer«, in iskanje prepustimo programu.

Če smo novi v SketchUp-u, nam bo to omogočilo hitrejše seznanjanje z uporabniškim vmesnikom in naborom orodij.

Pri bolj izkušenih uporabnikih, pa bo novost bistveno pripomogla k zmanjševanju količine prostora na zaslonu, namenjenega orodnim vrsticam. Na primer, namesto da bi prikazali vseh sedem ikon orodne vrstice Joint Push/Pull, lahko zdaj iščete »Joint Push/Pull« in prikažejo se vsi ukazi, povezani z dano poizvedbo.

Najboljši način za vključitev Iskalnika (privzeta bližnjica: Shift +S) v vsakdanji proces je ta, da prilagodimo bližnjico tako, da je ukaz za zagon iskalnika mogoče enostavno najti/zagnati (glej video spodaj).

 

 

NOVA IN IZBOLJŠANA ORODJA ZA MODELIRANJE

 

V letu 2022 pospešujemo, racionaliziramo in izboljšujemo postopke dela in sicer z uvajanjem povsem novih orodij in znatnih posodobitev starejših. Tukaj navajamo nekaj primerov:

LASSO SELECT

Orodje Lasso Select omogoča izbor s pomočjo risanja meje okrog izbranih entitet, ne da bi pri tem bilo potrebno preusmeriti kamero. Ali tudi za nov ukaz obstaja bližnjica? Seveda: SHIFT + SPACE.

STAMP COPY

Novost deluje v navezavi z orodjem MOVE. Je priročno pri razpršitvi predmetov po določenem območju, na primer pri krajinskih zasnovah. Koristno je tudi pri izdelavi več kopij vzdolž določene osi, kot je na primer prikaz prehoda za pešce.

TAG TOOL

Novost poenostavlja samo organizacijo modela, saj omogoča označevanje entitet preprosto s klikom le teh znotraj prostora modela. Urejanje oznak je prav tako sila enostavno, ter hitro:

 

Klik zgornj slike za ogled videa

 

 

FREEHAND

Velike prenove je bilo deležno tudi orodje FREEHAND. Z gladkejšimi krivuljami je mogoče ustvariti veliko bolj naravne, organske oblike.
Ker je rezultat FREEHAND-a bolj gladek, ustvarja orodje več segmentov. Te je po risanju mogoče ustrezno zmanjšati, pri čemer SKETCHUP vsak izveden korak pospremi z vizualnimi povratnimi informacijami. Omogočeno je celo risanje po sosednjih ploskvah, ki se nahajajo na različnih ravninah.

 

Namig: FREEHAND je najbolje uporabljati v navezi z STYLUS peresom 😉

 

TANGENT INFERENCE LOCK

 

Klik zgornj slike za ogled videa

Krožne loke še nikoli ni bilo mogoče kreirati na svobodnejši način.

 

SCENE SEARCH

 

Pri arhitekturni vizualizaciji ali gradbeni dokumentaciji, gre za veliko različnih prikazov, ki skupaj razkrivajo podrobnosti določenega projekta. Posledica tega je lahko dokaj dolg seznamov scen, ki so kodirano imenovane. Z SCENE SEARCH, novim iskalnim filtrom, lahko želeno sceno najdemo hitro in povsem brez truda:

 

Klik zgornj slike za ogled videa

 

LAYOUT

 

Če je SketchUp namenjen arhitekturnemu modeliranju, ki ga pogosto uporabljajo različne discipline, je LAYOUT namenjen ustvarjanju t.i. nizov, katere pridobi iz obstoječega 3D modela. Z nastavitvijo prizorov v prostoru modela, ter uvozom le teh v Layout, se preko nizov lahko ustvari impresiven nabor tehničnih risb, kot so na primer gradbeni dokumenti, ipd..

 

S funkcijama Auto-Text, ter Find & Replace, pomaga LayOut delo opraviti hitreje in učinkoviteje kot kdaj koli prej.

 

PAGE MANAGEMENT AUTO-TEXT

 

Ročno ustvarjanje in vzdrževanje kazala vsebine je lahko precej zamudno delo. Nič več.

<Page Count>

Kot dopolnitev obstoječe oznake <PageNumber>, prikazuje <PageCount> število strani v določenem obsegu. Z <PageCount> lahko določimo začetno stran (kjer se začne določen obseg), slog znakov in zadnjo stran obsega. Funkcija je uporabna pri kreiranju kazala ali kazala vsebine.

 

 

<Page Name>

Z oznako <PageName> lahko uporabimo ime strani, ki ni trenutna stran. Če želimo na primer prikazati ime tretje strani dokumenta, bomo vnesli <PageNumber(3)>. Še bolje, ime strani se dinamično posodablja, ko se strani dodajo, brišejo ali prerazporedijo, kar prihrani čas pri razvoju in dokončanju kazala vsebine.

 

FIND & REPLACE TEXT

 

Obstaja več načinov za hitro urejanje in kopiranje besedil dokumenta, vendar je bilo spreminjanje besedila v celotnem dokumentu v preteklosti vedno zamudno opravilo. Pregledati je bilo potrebno vsako posamezno stran in polje z besedilom v dokumentu. Z Find & Replace to  več ni potrebno. Odslej bo urejanje besedil potekalo kot smo tega vajeni v besedilnih urejevalnikih. Omenjeno se prav tako nanaša na posodabljanje naslovov risb, številke strani, določene gradbene materiale, kot tudi na tipkarske napake.

Find & Replace je mogoče aktivirati z uporabo bližnjice Ctrl/Command + F, ter z izborom samega ukaza iz menija.

 

IN ŠE …

Novosti in izboljšav je še veliko, tako da predlagamo, da snamete testno verzijo in novosti preverite s prve roke. Zagotovo Vas ne pustijo ravnodušne.

 

 

S TESTIRANJEM SI PRISLUŽITE CELO OPCIJO NAKUPA OMENJENE PROGRAMSKE OPREME S KAR 25% POPUSTOM!

 

Vse kar morate storiti, je sneti namestitveno datoteko za namestitev verzije SketchUp Make, namestiti program na osebni računalnik, pri čemer boste ob zagonu prejeli promocijsko sporočilo:

 

 

V primeru, da želite SketchUP naročiti s kar 25% popustom, lahko to storite preko spletnih strani razvijalca, ali pa zahtevo za ponudbo z upoštevanim popustom pošljite nam, skupaj s promocijsko kodo GOPROEUR na info@zwcad.si.

Rade volje Vam stojimo ob strani z vsemi potrebnimi informacijami, kakor tudi s tehnično podporo.

 

MED UPORABNIKI VEČJEGA ŠTEVILA CAD LICENC PROGRAMSKE OPREME ZWCAD IN ZW3D…

…ODSLEJ TUDI MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE RS

 

Prve dni meseca februarja 2022, smo z ministrstvom za notranje zadeve RS podpisali pogodbo o nakupu večjega števila CAD licenc ZWCAD in ZW3D. Za slednje so se na ministrstvu odločili na podlagi  temeljite analize programske opreme in samih potreb, ki jih na ministrstvu beležijo.

 

Zgoraj: CAD in 3D CAD/CAM programska oprema ZWCAD in ZW3D (klik za podrobnosti)

 

V kratkem načrtujemo še strokovno usposabljanje uporabnikov za delo z zahtevnejšimi 3D modelirniki, katere bodo ustrezne službe na ministrstvu uporabljale za modifikacije policijskih vozil.

Ministrstvu se iskreno zahvaljujemo za izkazano zaupanje, ter jim hkrati želimo veliko uspehov in zadovoljstva ob uporabi nove CAD programske opreme.

 

Naše CAD, 3D CAD/CAM, CAE, BIM, … programske rešitve z velikim zadovoljstvom predstavimo tudi na Vaši lokaciji – povsem brezplačno in brez kakršnihkoli nadaljnjih obveznosti. Pokličite nas, da se dogovorimo za primeren termin in vse zgoraj omenjeno Vam rade volje predstavimo še v živo – v teh zapletenih časih tudi na daljavo.

Za dodatna vprašanja smo rade volje na razpolago in sicer na tel. št.: (02) 471 12 40, ali pa nam preprosto pišite na: info@zwcad.si

 

Želimo Vam kar se da uspešen, predvsem pa zdrav dan.

Ekipa ZWCAD SLOVENIA