3D skeniranje / obratni inženiring / kontrola kakovosti

Storitve

Vsak predmet, izdelek ali stvar iz resničnega sveta, lahko z našimi 3D skenerji prenesemo v računalnik kot točkovni oblak in iz njega izdelamo natančen CAD model.

Področje 3D skeniranja je kljub dejstvu, da je omenjena tehnologija na trgu prisotna že več let, še vedno dokaj nepoznano.

Na področju kontrole kakovosti, vlagajo podjetja še vedno izjemna sredstva v najrazličnejše merilne naprave, čeravno le te niso najprimernejše za določena opravila, oziroma so pri teh manj uspešna.

Na področju obratnega inženiringa se premalo koristijo sodobne tehnologije, ki so na trgu že na voljo in uporabniku omogočajo občutno hitrejše in lagodnejše delo.

Digitalizacija objektov je lahko veliko enostavnejša, hitrejša in cenejša, kot bi sprva pričakovali. Vrši se lahko na velikih objektih, kot tudi na vsega le nekaj milimetrov majhnih objektih.

Vsak predmet, izdelek ali stvar iz resničnega sveta, lahko z našimi 3D skenerji prenesemo v računalnik kot točkovni oblak in iz njega izdelamo natančen CAD model. Slednjega lahko nato poljubno spreminjamo (obratni inženiring), tiskamo (prototipi) ali strojno obdelujemo. Vršimo lahko tudi kontrolo kakovosti s primerjavo CAD modela z realnim, ter vršimo analizo odstopanj. Vse seveda podprto z ustrezno programsko opremo.

Storitve s področja skeniranja izvajamo na sledeči strojni in programski opremi:

  • Visoko zmogljive delovne postaje (WIN)
  • Zw3D 2015 Premium (link do programske opreme na našem portalu)
  • SHINING3D skenerji (BlueLight)
  • GEOMAGIC STUDIO 2014

Postopek izvajanja storitve:

  • Naročnik posreduje / dostavi želene objekte (slednji se po želji lahko digitalizirajo tudi na lokaciji)
  • Digitalizacija se izvede s pomočjo visoko zmogljivih, t.i. »BlueLight« (brezkontaktnih) 3D skenerjev, kar v povprečju traja vsega par minut (odvisno od velikosti posredovanega objekta).
  • Po skeniranju prejme naročnik CAD model v obliki STL datoteke, po dogovoru pa je lahko rezultat posredovan tudi v kakšnem izmed preostalih 3D CAD formatov, kar je zelo primerno za postopke obratnega inženiringa. Slednjega lahko izvedemo tudi na podjetju, pri čemer se poslužujemo visoko-zmogljive programska opreme, Geomagic (XOR).
  • V primeru izvajanja postopka kontrole kakovosti, se skenirani CAD model nadalje vnese v programsko opremo Geomagic Control (XOV), ter primerja z obstoječim (računalniškim) CAD modelom. Izdela se celovito in podrobno poročilo, z vsemi odstopanji, primerjavami po točkah in prerezih, ipd …