Pa jo bomo kmalu le dočakali. Povsem novo različico profesionalne CAD programske opreme, ZWCAD 2025.

Sloni na novem, sodobnem grafičnem pogonu, s kopico novih funkcij, med katerimi se nahajajo tudi tista s strani uporabnikov najbolj zaželjena, kot so npr. interaktivni lastnostni paneli, 3D Gizmo, podpora STP formatu, novi vizualni slogi, novi orodni trakovi, posodobljen UI, dinamični bloki, točkovni oblaki, dodatni 3D pogledi, perspektiva, ipd.

Zaradi optimizirane kode in že omenjenega novega grafičnega pogona, je aplikacija ponovno občutno hitrejša od predhodne verzije, kar bodo znali ceniti  predvsem uporabniki z obsežnejšimi CAD dokumenti. Le te ZWCAD obravnava veliko hitreje od konkurenčnih rešitev, vključno z AutoCAD-om.

PO ZAGOTOVILIH NEODVISNE AMERIŠKE STROKOVNE REVIJE G2…

 

… z letošnjo različico CAD programske opreme, ZWCAD™ ohranja visoko mesto med tovrstnimi programskimi rešitvami.

Novica niti ne preseneča, če pomislimo koliko resursov v razvoj svoje CAD aplikacije vlagajo razvijalci (ZWSOFT). Samo v zadnjem letu so v razvojnem podjetju dodatno zaposlili preko 1.500 programerjev, kar se na kvaliteti in številu novih funkcij v omenjeni CAD aplikaciji še kako pozna.

Citiramo:

 

Čeravno globalno obstaja kar nekaj dobrih rešitev s področja CAD, se nobeni ni uspelo AutoCAD-u tako približati, kot prav ZWCAD-u, na kar smo izjemo ponosni.

Kar pri ZWCAD-u še posebej cenimo, je odločitev, da ničesar iz predhodnih verzij ne ukinjajo. Kvečjemu dodajajo.

Ta princip so prevzeli od AutoCAD-a, kjer so sčasoma od njega odstopili in s tem na široko odprli vrata konkurentom, a se je ZWSOFT iz tega nekaj naučil in podobne napake na veliko veselje vseh uporabnikov, zagotovo ne bo ponovil.

ZWCAD tako med ostalim še vedno nudi t.i. pametna orodja, ki so unikatna in brez katerih si prenekateri ZWCAD uporabnik ne more zamisliti normalnega dela…

SMART TOOLS

SMART MOUSE

 

V času, ko šteje vsak miškin klik ter vsak gib, so rešitve tipa SMART MOUSE še kako dobrodošle.

 

SMART MOUSE omogoča zagon ukazov zgolj z uporabo miške. V naprej določen gib sproži točno določen ukaz znotraj samega CAD okolja.

SMART VOICE

 

Mobilne naprave, sposobne pregledovanja CAD dokumentov, niso prav nobena novost. Pregledovanje CAD dokumentov na tovrstnih napravah pa je lahko sila neprijetno, predvsem pri prebiranju besedil. Slednja lahko enostavno zamenjamo ali dopolnimo z zvočnimi zapisi, kateri se enostavno integrirajo v sam CAD dokument.

SMART SELECT

 

Zahtevnejši izbori se CAD okoljih izvajajo z uporabo filtrov in kriterijev. Uporaba le teh zna biti v določenih primerih precej zapletena.

 

SMART SELECT opravilo izvede na izjemno enostaven in hiter način, katerega se uporabnik ne rabi učiti.

Opomba: testna licenca / verzija bo polno funkcionalnost nudila za čas 30 dni, nakar bo delovanje določenim funkcijam onemogočeno.

Izboljšano je tudi področje transparentnosti …

IZBOLJŠANA PROSOJNOST OBJEKTOV …

Prosojnost CAD entitet postaja iz verzije v verzijo pomembnejša lastnost.  Razvijalci so ji v različici 2025 namenili posebno pozornost …

Nova različica CAD programske opreme ZWCAD 2025 omogoča uporabo prosojnosti tako v fazi risanja, kot tudi kasneje pri tiskanju. Postopek uporabe je povsem enak, kot pri AutoCAD-u.

Področje tabel, je s funkcijo TABLE v novi različici 2025 prav tako dodatno napredovalo:

TABLE

Uporabniki bodo odslej lahko poenotili slog tabele preprosto z uporabo MATCH CELL, dodajali bloke z BLOCK INSERTION, ter še… Po opravljenih nastavitvah tabele, bodo lahko nastavitve shranili kot predlogo za nadaljnjo rabo.

 

V ZWCAD 2025 je bistveno povečana učinkovitost operacij, kot so izbiranje, brisanje, premikanje, povečava in 3D modeliranje. V primerjavi s prejšnjo različico je aplikacija občutno hitrejša pri izbiri več predmetov na risbi, ter še posebej pri njihovem brisanju (glej video spodaj).

3D GRIPS

Dodatno nadgrajena opcija t.i. 3D GRIPS. Uporabnikom omogoča preprosto urejanje 3D entitet in sicer tako, da povlečejo njihove t.i. značilne točke.

Geometrijske informacije 3D-modela se pri tem prikazujejo dinamično, njegove dimenzije pa se posodabljajo samodejno.

NADGRADNJA TOČKOVNIH OBLAKOV

Oblak točk je sestavljen iz nabora 3D podatkov, pridobljenih iz velikega števila prostorskih točk, ki jih je mogoče pridobiti s 3D laserskimi (ali drugačnimi) skenerji. Oblakov točk se v glavnem poslužujemo pri geodetstvu, kartiranju, prenovi stavb, arheoloških raziskavah, ter drugih panogah. V prihajajoči različici je bistveno izboljšana kakovost prikaza oblaka točk, podporto je barvno oblikovanje, nadgrajena je funkcija rezanja in prilagajanja odsekov, ipd.

Nova funkcija omogoča uvoz geometrijskih podatkov dotičnega 3D-objekta, kar predstavlja osnovo za nadaljnjo digitalno urejanje modela.

Trenutno funkcija podpira sledeče formate: RCS, RCP, E57, LAS, LAZ in PTS.

Primer uporabe točkovnega oblaka znotraj CAD okolja ZWCAD, ter kasnejšega sodelovanja z BIM programsko opremo ARCHLine:

 

Skladno z novimi funkcijami, se povečuje tudi sama potreba po hitrejšem procesiranju podatkov. V ta namen doslej ni bilo mogoče koristiti visokozmogljivih grafičnih kartic, ter strojnega pospeševanja grafike. Odslej bo to mogoče zahvaljujoč povsem novem grafičnem pogonu, na katerem sloni nova različica ZWCAD 2025:

AREA TABLE…

… sedaj tudi v okolju ZWCAD. Izračun kvadratur in njihov izpis v tabelah, še nikoli ni bil tako enostaven, natančen, ter hiter. Ponovno, povsem enako, kot smo tega vajeni v AutoCAD-u. Še ikoni sta si skoraj na las podobni.

Primer:

QUICK PROPERTY PANEL

Tako je. Odslej bomo (tako kot pri AutoCAD-u) lahko prejemali sprotne informacije o izbranem objektu. Slednje zna v številnih primerih priti še kako prav:

Seveda je tip in količino informacij mogoče prilagajati lastnim potrebam in željam:

FILE COMPARE

Sama funkcija je že dalj časa prisotna v CAD programski opremi ZWCAD, vendar so jo v verziji 2025 močno posodobili in nadgradili.

IZBOLJŠAN PERSPECTIVE VIEW

Ortogonalne projekcije so sicer tiste, v katerih modeliramo, a je za boljšo predstavo pogosto priporočljivo uporabiti perspektivo. Slednja se, ob dodatnih funkcijah, vrača v verziji 2025.

NEW VIEW WIDGET

Preklapljanje med načini prikaza modela, je prav tako občutno izboljšano in sicer z novim vmesnikom, kjer je med projektiranjem mogoče kadarkoli klikniti željen izbor prikaza.

DYNAMIC BLOCKS / FLEXIBLOCKS

Popolno okolje namenjeno dinamičnim blokom, je končno tukaj. Prihaja v verziji 2025 in vključuje vsa orodja, ki jih v ta namen uporablja AutoCAD.

Orodja imajo enak naziv, ter grafično upodobitev (ikono), kot smo tega vajeni pri AutoCAD-u. Edino kar se razlikuje, je ime funkcije. Slednjo so pri ZWCAD-u poimenovali FLEXIBLOCKS, zaganja pa se seveda z istim ukazom kot v AutoCAD-u, BEDIT.

 

 

3D OPTIMIZACIJA

Zaradi optimizacije kode, lahko v verziji 2025 pričakujemo še gladkejše izvajanje ukazov kot so ZOOM, PAN in 3DORBIT. Iz izstega razloga se bodo 3D formati (dokumenti) odpirali občutno hitreje. Novost je tudi vključitev STP (STEP) formata v sam nabor podprtih CAD formatov, ki bodo po novem podporti v okolju ZWCAD.

VEČJE ŠTEVILO VIZUALNIH SLOGOV

NOVOST, T.I. “3D GIZMO”

Že videno v paketu AutoCAD in močno zaželeno med uporabniki ZWCAD. Orodja 3D GIZMO bomo odslej lahko uporabljali tudi v CAD okolju ZWCAD 2025. Gre za komplet rešitev, namenjenih lahkotnemu premikanju, rotiranju in skaliranju CAD entitet:

 

PRENOVLJEN UPORABNIŠKI VMESNIK, NOVI UKAZNI TRAKOVI, VEČJA RISALNA POVRŠINA, …

 

Novosti in izboljšav je še veliko. Mnogo preveč, da bi jih lahko vse omenili v tem članku. Zato bomo le še predstavili primerjalno tabelo za obe vodilni CAD aplikaciji:

 

Izjemna podobnost CAD aplikacije ZWCAD s programsko aplikacijo AutoCAD ni edina dobra lastnost, zaradi katere se za ZWCAD odloča čedalje večje število CAD strokovnjakov…

 

VISOKO PRILJUBLJENOST MED UPORABNIKI…

 

…gre pripisati predvsem uporabniku prijazni licenčni in plačilni politiki, izjemni podobnosti z okoljem AutoCAD®, sprejemljivi ceni, ter pošteni vzdrževalni politiki. ZWCAD namreč zagotavlja:

 • Permanentne licence (ob nakupu preidejo v uporabnikovo trajno last)
 • Samostojne in mrežne licence (ni nepriljubljenih imenskih licenc)
 • Prosto prenosljive licence (lahko se uporabljajo na poljubnem številu računalniških sistemov)
 • 24/7 uporabniško podporo (vključeno v nabavno ceno)
 • Proste nadgradnje tekom leta (številne izboljšave, ter novosti, katerih uporabniki ne potrebujejo plačevati)
 • Številni programski dodatki (strojništvo, arhitektura, gradbeništvo, elektrotehnika, gretje/prezračevanje, …)
 • 100% kompatibilnost s paketom Autodesk AutoCAD®
 • Unikatna pametna orodja (SMART)
 • Podpora številnim IDE okoljem (VBA, .NET, LISP, …)
 • In še veliko več…

 

Trenutno potekajo promocijske aktivnosti, v okviru katerih je mogoče omenjeno CAD programsko opremo naročiti pod še posebej ugodnimi pogoji. Slednje navajamo v nadaljevanju. Nakup nadvse toplo priporočamo.

IMATE PERMANENTNE AUTOCAD LICENCE, ZARADI ČESAR OKLEVATE S PREHODOM NA ZWCAD?

 

Zanimiva situacija, ki je odslej naprej lahko rešljiva.

Partnersko podjetje bo Vaše CAD licence odkupilo, vi pa si boste s pridobljenim denarjem prehod na najnovejšo CAD programsko opremo ZWCAD 2025 zlahka privoščili.

Vse kar potrebujete je, da nam pošljete seznam AutoCAD licenc. Mi Vam bomo priskrbeli informacijo o višini izplačila, ki ga za odkup jamči partnersko podjetje. Tako enostavno je to.

 

AKCIJA OB PROMOCIJI IZIDA NOVE VERZIJE ZWCAD 2025

 

Za omejen čas, bomo CAD programske licence ZWCAD 2024 nudili z opcijo brezplačnega prehoda na prihajajočo verzijo 2025, ob izzidu le te. Zajeti so tako nakupi novih licenc, kot tudi nadgradnje obstoječih.

Omenjeno velja za vse »izpeljanke« omenjene CAD programske rešitve:

 • ZWCAD PROFESSIONAL 2024,
 • ZWCAD STANDARD 2024, ter
 • ZWCAD MFG (mechanical) 2024

PLUS: Ob nakupu novih licenc, kakor tudi nadgradenji obstoječih licenc, priznavamo še 5% promocijski popust, ter 10% popust pri udeležbo v katerem izmed naših programov usposabljanja.

Vsem uporabnikom naše profesionalne CAD programske opreme želimo obilo zadovoljstva in uspehov ob uporabi naših vrhunskih programskih rešitev in storitev.

 

Ekipa ZWCAD SLOVENIA (CAX d.o.o.)


Vaše povratne informacije nam bodo pomagale uporabniško izkušnjo še dodatno izboljšati. Že v naprej se zanje lepo priporočamo.

Hvala vam za vaše povratne informacije!