KAJ JE SKETCHUP

 

Preprosto povedano, je SketchUp računalniški program, namenjen 3D arhitekturnemu modeliranju. Uporabnikom omogoča ustvarjanje in urejanje 3D digitalnih modelov stavb, pokrajin, pohištva in drugih objektov.

Video predstavitev:

 

 

NASTANEK IN NAMEN

Pogosto se uporablja v arhitekturi, notranjem oblikovanju, krajinski arhitekturi in celo pri oblikovanju video iger.

Programska rešitev vključuje funkcije za risanje načrtov, modeliranje, površinsko upodabljanje in podporo programskim dodatkom.

SketchUp so prvotno pričeli razvijati pri podjetju @Last Software in sicer daljnega leta 1999. Leta 2006, ga je prevzelo podjetje Google, kasneje (2012) pa današnji lastnik in razvijalec, Trimble Inc.

V okrnjeni obliki je program na voljo kot spletna aplikacija, obstajajo pa tudi profesionalne različice: SketchUp GO, SketchUp PRO, ter SketchUp STUDIO.

 

USTVARJALNOST BREZ MEJA

Z SketchUp-om, vodilnim orodjem za 3D arhitekturno modeliranje, se ideje z neverjetno lahkotnostjo in hitrostjo prelevijo v realnost. Od preproste skice do končnega modela. SketchUp uporabnika spremlja na prav vsakem koraku, skozi celoten proces načrtovanja.

 

INTUITIVNO IN DOSTOPNO

 

Ne glede na to, ali ste profesionalni arhitekt ali navdušenec nad »domačimi« projekti, bo SketchUp nudil preprosto, razumljivo in nadvse dopadljivo uporabniško izkušnjo. Z intuitivnimi orodji in prijaznim uporabniškim vmesnikom (UI), postane 3D modeliranje dostopno vsakomur.

 

 

ARHITEKTURA IN NOTRANJE OBLIKOVANJE

 

SketchUp je nepogrešljivo orodje za arhitekte (tudi krajinske) in notranje oblikovalce. Z njim modeliranje, izdelava natančnih načrtov, modelov stavb in interierjev, ter predstavitev, postane otročje lahko opravilo.

 

 

POVEZAN Z GOOGLE EARTH

 

Kreacije se z integracijo rešitve Google Earth, z lahkoto postavijo v resnični svet. Modele je mogoče deliti z globalno skupnostjo, ter opazovati, kako se projekti obnašajo v resničnem okolju.

 

 

PRILAGODLJIV IN RAZŠIRLJIV ️

 

Z obsežno digitalno knjižnico elementov in prilagodljivimi funkcijami, raste SketchUp premo-sorazmerno s potrebami današnjega uporabnika. Ob standardnih funkcijah arhitekturnega modelirnika, nudi aplikacija v zadnjih verzijah še napredne funkcije, kot sta analiza svetlobe in 3D tiskanje.

 

UČENJE IN PODPORA

 

Z bogatim naborom učnih virov in aktivno skupnostjo uporabnikov, ni uporabnik nikoli sam. SketchUp uporabnikom nudi priročnike (v PDF in video obliki), forum, ter kvalitetno podporo, ki uporabnikom pomagajo pri učenju in osvajanju še tako zahtevnih vsebin.

 

SKETCHUP IN BIM

 

SketchUp (do neke mere) podpira BIM procese, čeravno pri tej programski rešitvi ne gre za tradicionalno BIM programsko opremo. Prvenstveno se uporablja za 3D modeliranje in vizualizacijo, vendar z uporabo določenih dodatkov in razširitev, lahko izpolnjuje tudi nekatere kriterije za uvrščanje med BIM programsko opremo.

V kolikor se zanimate za programsko rešitev, ki bi nudila SketchUp uporabniško izkušnjo, bogato knjižnico elementov, napredno logiko in razširjeno funkcionalnost,  potem predlagamo uporabo profesionalne arhitekturne rešitve ARCHLine.XP. Slednja namreč ob vsem povedanem, nudi še popolno podporo BIM tehnologiji in to z permanentno licenco. Več o programski rešitvi ARCHLine-XP izveste na spodnji povezavi.

ARCHLINE.XP 2024, SEDAJ TUDI URADNO – NE SPREGLEJTE AKCIJE – SE SPLAČA!

 

NE KUPUJTE MAČKA V ŽAKLJU

 

Čeravno gre pri tej programski opremi za že uveljavljeno programsko rešitev, predlagamo krajše testiranje. Za namen testiranja nudimo polno delujoče testne licence, s katerimi je omenjeno programsko opremo mogoče testirati. Licence so časovno omejene na 7 dni, kar po naših izkušnjah povsem zadostuje. Po izteku časa veljavnosti testne licence, bo delovanje določenim funkcijam onemogočeno.

Testno licenco lahko snamete s spodnje neposredne povezave.

 

NOVOSTI VERZIJE 2024

 

Novosti je zares veliko, a bomo tukaj našteli le najočitnejše.

 

Pričeli bomo z najpomembnejšo novostjo, povsem posodobljenim grafičnim pogonom (graphic engine). Slednje omogoča bistveno hitrejše izvajanje večine funkcij,  kot tudi implementacijo novih ukazov, kot je to npr. Ambient Occlusion. Na posodobitev grafičnega pogona smo uporabniki čakali že dalj časa, zaradi česar bo prehod na verzijo 2024 še toliko bolj prijeten.

 

AMBIENT OCCLUSION

 

Gre za novost, katere razvoj je v veliki meri bil odvisen od implementacije novega grafičnega pogona. Zato tudi ne preseneča dejstvo, da oboje prihaja sočasno v verziji 2024.  Novost, ki sliši na ime Ambient Occlusion, bo gotovo navdušila prav vse uporabnike aplikacije SketchUp. Elemente risbe opremi z 3D senčenjem, kakršnega še doslej nismo videli. Naj pri tem opomnimo, da gre za senčenje v realnem času in ne renderiranje.

Mnenje BETA testerjev glede nove funkcije:

»Ambient Occlusion pripomore k temu, da izdelek v okolju SketchUp ni več videti le kot »skica«. Prej smo vedno morali razmišljati o renderiranju v kakšni izmed drugih aplikacij, preden smo svoj model predstavili stranki. Sedaj nam tega ni več potrebno početi, saj je 95 % tega, kar potrebujemo posredovati stranki, že pripravljeno za prikaz v samem programu SketchUp.”

 

SKENIRAJ, OBLIKUJ IN SODELUJ V ENI APLIKACIJI

 

Brez truda zajemite 3D prostor in skenirane posnetke spremenite neposredno v 3D modele kar s svojim iPadom oz. katerokoli napravo, opremljeno z LIDAR tehnologijo, ter novo funkcijo SketchUp Labs.

Zahvaljujoč najsodobnejši tehnologiji Canvas, Apple in Trimble Scan-to-Design, se 3D prostor zajema bolje kot s katerokoli drugo metodo, vključno z referenčnimi fotografijami, kar vse prihrani dodatne izlete na lokacijo, preverjat podrobnosti, ki smo jih morda spregledali.

Za razliko od drugih rešitev za skeniranje, ki za ustvarjanje 3D modela lahko potrebujejo dneve, omogoča Scan-to-Design skeniranje, ustvarjanje modela in začetek oblikovanja v SketchUp-u, v vsega nekaj sekundah.

Da prihranimo čas, si oglejmo novosti nove različice v videu:

 

 

Za vsa vprašanja, ki bi se morebiti pojavila v zvezi s predstavljeno programsko opremo, smo Vam rade volje na razpolago.

Želimo Vam obilo zadovoljstva in uspehov ob uporabi naših programskih rešitev.

 

Ekipa ZWCAD SLOVENIA (CAX d.o.o.)

 

Vaše povratne informacije nam bodo pomagale uporabniško izkušnjo še dodatno izboljšati. Že v naprej se zanje lepo priporočamo.

Hvala vam za vaše povratne informacije!