Nove različice 2024 se še nismo utegnili nagledati, že je tu prvi paket izboljšav SP1. Slednji prinaša dodatno stabilnost, hitrost, funkcionalnost, … zaradi česar nadgradnjo nadvse toplo priporočamo. Nenazadnje je paket za vse uporabnike brezplačen.

Kar pri ZWCAD-u še posebej cenimo, je odločitev, da ničesar iz predhodnih verzij ne ukinjajo. Kvečjemu dodajajo. Tako je tudi pri najnovejši različici, 2024 SP1.

Ta princip je ZWSOFT prevzel od Autodesk-a, kjer so sčasoma od njega odstopili in s tem na široko odprli vrata konkurentom, a se je ZWSOFT iz tega veliko naučil in podobne napake na veliko veselje vseh uporabnikov, zagotovo ne bo ponovil.

ZWCAD tako med ostalim še vedno nudi t.i. pametna orodja, ki so unikatna in brez katerih si prenekateri ZWCAD uporabnik ne more zamisliti normalnega dela…

 

SMART TOOLS

SMART MOUSE

 

V času, ko šteje vsak miškin klik ter vsak gib, so rešitve tipa SMART MOUSE še kako dobrodošle.

 

SMART MOUSE omogoča zagon ukazov zgolj z uporabo miške. V naprej določen gib sproži točno določen ukaz znotraj samega CAD okolja.

SMART VOICE

 

Mobilne naprave, sposobne pregledovanja CAD dokumentov, niso prav nobena novost. Pregledovanje CAD dokumentov na tovrstnih napravah pa je lahko sila neprijetno, predvsem pri prebiranju besedil. Slednja lahko enostavno zamenjamo ali dopolnimo z zvočnimi zapisi, kateri se enostavno integrirajo v sam CAD dokument.

SMART SELECT

 

Zahtevnejši izbori se CAD okoljih izvajajo z uporabo filtrov in kriterijev. Uporaba le teh zna biti v določenih primerih precej zapletena.

 

SMART SELECT opravilo izvede na izjemno enostaven in hiter način, katerega se uporabnik ne rabi učiti.

 

Opomba: testna licenca / verzija bo polno funkcionalnost nudila za čas 30 dni, nakar bo delovanje določenim funkcijam onemogočeno.

Izboljšano je tudi področje transparentnosti …

IZBOLJŠANA PROSOJNOST OBJEKTOV …

Prosojnost CAD entitet postaja iz verzije v verzijo pomembnejša lastnost.  Razvijalci so ji v različici 2024 namenili posebno pozornost …

Nova različica CAD programske opreme ZWCAD 2024 omogoča uporabo prosojnosti tako v fazi risanja, kot tudi kasneje pri tiskanju. Postopek uporabe je povsem enak, kot pri AutoCAD-u.

NAPREDEN SHEET SET MANAGER

Med pomembnejše novosti verzije 2024 nedvomno sodi nadgrajena funkcija, SHEET SET MANAGER, ki uporabnikom omogoča hkratno pregledovanje, urejanje, risanje, arhiviranje več risb v enem samem vmesniku.

Se sprašujete, ali zadeva deluje na enak način, kot smo tega vajeni pri AutoCAD-u? Odgovor je: »Seveda«!

Zgoraj: Sheet Set Manager (Vsi projektni dokumenti so pregledno razvrščeni v paleti dokumentov)

Zgoraj: Sheet Set Manager (bogat nabor ukazov, ki ga nudi desni miškin klik)

Veliko risb vsebuje t.i. naslovni blok, ki vključuje informacije, kot so na primer: ime projekta, številko projekta, datum revizije, ter ime revizorja, ipd. V preteklosti, če ste želeli spremeniti informacije o naslovnem bloku na risbi, ste morali risbo odpreti, vnesti spremembe, ter risbo shraniti. Če ste želeli spremeniti informacije v več risbah, je to pomenilo toliko več dela. Sedaj lahko uporabniki z SSM informacije spreminjajo neposredno v samem vmesniku, ne da bi pri tem odpirali risbe. Omogočeno je paketno spreminjanje informacij v več risbah, če si le delijo ista polja.

Področje tabel, je s funkcijo TABLE v novi različici 2024 prav tako izjemno napredovalo. Novosti je toliko, da so za to področje izdelali kar nov ukazni trak:

TABLE

Uporabniki lahko odslej poenotijo slog tabele preprosto z uporabo MATCH CELL, dodajajo bloke z BLOCK INSERTION, ter še… Po opravljenih nastavitvah tabele, lahko nastavitve shranjujejo kot predlogo za nadaljnjo rabo.

 

V ZWCAD 2024 je bistveno povečana učinkovitost operacij, kot so izbiranje, brisanje, premikanje, povečava in 3D modeliranje. V primerjavi s prejšnjo različico je aplikacija občutno hitrejša pri izbiri več predmetov na risbi, ter še posebej pri njihovem brisanju (glej video spodaj).

3D GRIPS

Naslednja novost različice 2024 je dodatno nadgrajena opcija t.i. 3D GRIPS. Uporabnikom omogoča preprosto urejanje 3D entitet in sicer tako, da povlečejo njihove t.i. značilne točke.

Geometrijske informacije 3D-modela se pri tem prikazujejo dinamično, njegove dimenzije pa se posodabljajo samodejno.

 

PODPORA TOČKOVNIM OBLAKOM

Oblak točk je sestavljen iz nabora 3D podatkov, pridobljenih iz velikega števila prostorskih točk, ki jih je mogoče pridobiti s 3D laserskimi (ali drugačnimi) skenerji. Oblakov točk se v glavnem poslužujemo pri geodetstvu, kartiranju, prenovi stavb, arheoloških raziskavah, ter drugih panogah.

Nova funkcija omogoča uvoz geometrijskih podatkov dotičnega 3D-objekta, kar predstavlja osnovo za nadaljnjo digitalno urejanje modela.

Trenutno funkcija podpira sledeče formate: RCS, RCP, E57, LAS, LAZ in PTS.

Primer uporabe točkovnega oblaka znotraj CAD okolja ZWCAD, ter kasnejšega sodelovanja z BIM programsko opremo ARCHLine:

 

Skladno z novimi funkcijami, se povečuje tudi sama potreba po hitrejšem procesiranju podatkov. V ta namen doslej ni bilo mogoče koristiti visokozmogljivih grafičnih kartic, ter strojnega pospeševanja grafike. Odslej je to mogoče zahvaljujoč povsem novem grafičnem pogonu, na katerem sloni različica ZWCAD 2024:

AREA TABLE…

… sedaj tudi v okolju ZWCAD. Izračun kvadratur in njihov izpis v tabelah, še nikoli ni bil tako enostaven, natančen, ter hiter. Ponovno, povsem enako, kot smo tega vajeni v AutoCAD-u. Še ikoni sta si skoraj na las podobni.

Primer:

QUICK PROPERTY PANEL

Tako je. Odslej bomo (tako kot pri AutoCAD-u) lahko prejemali sprotne informacije o izbranem objektu. Slednje zna v številnih primerih priti še kako prav:

Seveda je tip in količino informacij mogoče prilagajati lastnim potrebam in željam:

 

FILE COMPARE

Sama funkcija je že dalj časa prisotna v CAD programski opremi ZWCAD, vendar so jo v verziji 2024 močno posodobili in nadgradili. Ne le to. Ukaz je sedaj dobil lasten trak.

PERSPECTIVE VIEW

Ortogonalne projekcije so sicer tiste, v katerih modeliramo, a je za boljšo predstavo pogosto priporočljivo uporabiti perspektivo. Slednja se, ob dodatnih funkcijah, vrača v verziji 2024.

NEW VIEW WIDGET

Preklapljanje med načini prikaza modela, je prav tako občutno izboljšano in sicer z novim vmesnikom, kjer je med projektiranjem mogoče kadarkoli klikniti željen izbor prikaza.

DYNAMIC BLOCKS / FLEXIBLOCKS

Popolno okolje namenjeno dinamičnim blokom, je končno tukaj. Prihaja v verziji 2024 in vključuje vsa orodja, ki jih v ta namen uporablja AutoCAD.

Orodja imajo enak naziv, ter grafično upodobitev (ikono), kot smo tega vajeni pri AutoCAD-u. Edino kar se razlikuje, je ime funkcije. Slednjo so pri ZWCAD-u poimenovali FLEXIBLOCKS, zaganja pa se seveda z istim ukazom kot v AutoCAD-u, BEDIT.

Novosti in izboljšav je še veliko. Mnogo preveč, da bi jih lahko vse omenili v tem članku. Zato bomo le še predstavili primerjalno tabelo za obe vodilni CAD aplikaciji:

 

 

… IN KAJ PRINAŠA PAKET IZBOLJŠAV “SP1”?

 

 

Naj se sliši še tako neverjetno, prinaša brezplačna nadgradnja SP1 kar nekaj pomembnih novosti / izboljšav in ne le “kozmetičnih popravkov”. Tukaj bomo navedli le nekaj (po našem skromnem mnenju) najpomembnejših.

 

COPY/PASTE

 

Kopiranje in lepljenje entitet (med različnimi WIN aplikacijami) je z dodanimi opcijami, ki jih prinaša paket izboljšav SP1  postalo hitrejše, lažje in zanesljivejše. V primerjavi s konkurenčnimi izdelki, še toliko bolj:

 

Nov ukaz sliši na ime COPYCLIPSETTINGS:

 

 

REGENERATE (funkcija)

 

Odkar delamo na CAD programski opremi, smo priča manjšim grafičnim anomalijam. Ena takšnih je gotovo “pretvorba” krivulj v navidezne večkotnike. Seveda je zadeva povsem neškodljiva in se jo da hipoma “popraviti” in sicer s preprosto uporabo ukaza REGEN.

Po novem pa tudi tega ne bo več potrebno početi, saj do omenjene in podobnih anomalij več ne bo prihajalo. SP1 odpravlja dolgoletno “težavo” in nudi povsem  novo, prenovljeno uporabniško izkušnjo.

 

KOPIRANJE SKUPIN S COPY/PASTE …

 

Ste že kdaj poskušali kopirati celotne skupine entitet, ter pri kopiranih elementih spoznali, da so tekom kopiranja skupine razpadle na posamične entitete? Seveda ste. Tudi pri AutoCAD-u.

ZWCAD 2024 s prihodom paketa izboljšav SP1 to “prakso” končuje. ZWCAD (za razliko od konkurence) ohranja skupine, tudi ko so le te kopirane:

 

PAMETNO TISKANJE

 

Tiskanje dokumentov brez potrebe po predhodnem odpiranju le teh, je v okolju ZWCAD že videno. Novost je hkratno tiskanje vseh odprtih dokumentov, ter samodejno poimenovanje plot datotek na podlagi besedil na teh dokumentih. Odlično!

 

TRIM (rezanje odvečnih linij)

 

Le kdo se še ni hudoval nad načinom delovanja funkcije TRIM? Iznajdljivi ste že dognali, da se hipoma po izboru ukaza splača udariti po vnosni tipki ENTER oz. preslednici, a je tudi to občasno moteče… Predstavljamo prenovljen ukaz TRIM, ki nam bo v prihodnje vsem olajšal življenje …

 

IZBOLJŠANA ORODJA ZA POIZVEDBE

 

DIST, AREA, LENGTHEN,… so ukazi, katerih se poslužujemo dnevno. Prav vsak izmed njih je v verziji SP1 posodobljen oziroma nadgrajen. Ob povsem novem predogledu površin, je sedaj mogoče še meriti elipse in eliptične krožnice, kakor tudi podaljševati oz. krajšati le te.

 

PRENOVLJENA FUNKCIJA “SPLINE” (krivulje)

 

S prihodom prvega paketa izboljšav za verzijo 2024, je mogoče uporabiti povsem novo, “CV” metodo risanja krivulj. Mogoče je celo mehko, samodejno združevanje objektov v like (BLEND). Krivulje je odslej mogoče urejati z ukazi kot so FILLET, JOIN, ipd.

 

SIMETRILNO RISANJE

 

Odlsej tudi v CAD okolju ZWCAD 2024 SP1:

 

 

Imamo tudi povsem novi podopciji CONCENTRIC in OBLIQUE, kateri je mogoče uporabiti pri ukazih kot so: CIRCLE, ELLIPSE, RECTANGLE, … Le v verziji 2024 SP1.

 

 

Paket izboljšav je uradno izšel dne 28.09.2023, ter ga je sedaj mogoče brezplačno sneti in uporabljati. Velja tako za uporabnike licenčnih verzij, kot tudi uporabnike testnih različic.

Spodaj objavljamo neposreno povezavo do namestitvene datoteke za instalacijo CAD programske opreme ZWCAD 2024 SP1. Uporabo nadvse toplo priporočamo.

 

 

 

 

 

 

 

POZOR

  • Naročnikom tako PROFESSIONAL, kot tudi STANDARD licenc CAD programske opreme ZWCAD 2024, bomo k vsaki naročeni licenci omogočili še  povsem brezplačno nadgradnjo kakšne izmed obstoječih licenc.
  • Prvim petim naročnikom PROFESSIONAL licenc CAD programske opreme ZWCAD 2024, bomo priznali kar 15% popust na celotno naročilo.

Vsem uporabnikom naše profesionalne CAD programske opreme želimo obilo zadovoljstva in uspehov ob uporabi naših vrhunskih programskih rešitev in storitev.

 

Želimo Vam izjemen prehod v jesen 2024!

Ekipa ZWCAD SLOVENIA (CAX d.o.o.)


Vaše povratne informacije nam bodo pomagale uporabniško izkušnjo še dodatno izboljšati. Že v naprej se zanje lepo priporočamo.

Hvala vam za vaše povratne informacije!